Grad Prijedor - Welcome

 
HOME HISTORIJA GALERIJA GENERALNO NESTALI ADRESAR NOVOSTI TEAM FORUM CHAT WEB MAIL
 
 

ODABERITE

  » Kratka historija Prijedora
  » GENOCID NAD NESRPSKIM STANOVNISTVOM
  » OKUPACIJA PRIJEDORA
  » LOGORI
  » RAZARANJE DZAMIJA
  » ZLOCIN
  » ZLOCINCI
  » AGRESIJA NA BIH
  

» ZANIMLJIVI CLANCI
PRIJEDORSKI RATNI ZLOCINCI


Željko MEAKIĆ, zvani Mejakic; ili Meagic;,
datum rodjenja 2. august 1964. Petrov Gaj/Prijedor.
Upravljao je logorom od kraja juna 1992. i bio je nadredj;en svim ostalima u logoru. Prije nego je preuzeo komandu u logoru, bio je sef obezbjedj;enja i imao je punu vlast nad svim strazarima i posjetiocima. Prije poc;etka rata u Bosni i Hercegovini radio je u policiji u selu Omarska.


Željko MEAKIĆ, s namjerom da unisti, u cijelosti ili djelimic;no, bosansko-muslimanski i bosansko-hrvatski narod kao nacionalnu, etnic;ku ili vjersku grupu, uc;estvovao je zajedno s drugim osobama u ubijanju bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata iz opstine Prijedor u logoru Omarska, c;ime je poc;inio GENOCID, sankcionisan c;lanom 4(a) Statuta Medj;unarodnog suda.

S namjerom da unisti, u cijelosti ili djelimic;no, bosansko-muslimanski i bosansko-hrvatski narod kao nacionalnu, etnic;ku ili vjersku grupu, uc;estvovao je zajedno s drugim osobama u nanosenju teske tjelesne ili dusevne povrede bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima iz opstine Prijedor u logoru Omarska, c;ime je poc;inio GENOCID, krivic;no djelo sankcionisano c;lanom 4(b) Statuta Medj;unarodnog suda.

S namjerom da unisti, u cijelosti ili djelimic;no, bosansko-muslimanski i bosansko-hrvatski narod kao nacionalnu, etnic;ku ili vjersku grupu, uc;estvovao je zajedno s drugim osobama u smisljenom nametanju, bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima iz opstine Prijedor u logoru Omarska, zivotnih uslova srac;unatih da dovedu do njihovog potpunog ili djelimic;nog fizic;kog unistenja, c;ime je poc;inio GENOCID, krivic;no djelo sankcionisano c;lanom 4(c) Statua suda.


«  nazad na listu ratnih zlocinaca


 © www.prijedor.ba - 79101 Prijedor, Bosna i Hercegovina