Grad Prijedor - Welcome

 
HOME HISTORIJA GALERIJA GENERALNO NESTALI ADRESAR NOVOSTI TEAM FORUM CHAT WEB MAIL
 
 

CLANCI

  » GAZA U CENTRU GRADA
  » Oci u oci s upravnikom logora
  » SDS-ova zlodjela
  » SVI PRIJEDORSKI ZLOCINCI
  » RUSENJE CRKAVA I DZAMIJA
  » Povratak
  » Srpski Bilten Vesti
  » Kada covek pregori
ZANIMLJIVI CLANCI IZ DRUGIH MEDIJA

Srpski Bilten Vesti, 11.11.2001
--------------------------------------------
HAG, 9. novembra 2001. (Beta) Portparol sudskog dela Haskog tribunala Dzim Lendejl (Jim Landale) pozdravio je danas hapsenje i transfer u Hag brace Predraga i Nenada Banovica, koji su optuzeni za progon, ubijanje i mucenje Muslimana 1992. godine u logoru Keraterm, jednom od tri najveca logora u bosanskoj opstini Prijedor.

"Koliko znamo uhapsile su ih vlasti Srbije. To je pozitivan znak saradnje i dobrodosao razvoj. Nadamo se da to vodi novim primerima saradnje, ukljucujuci hapsenje i prebacivanje u Hag svih optuzenih koji se nalaze u SR Jugoslaviji", rekao je Lendejl agenciji Beta.

Nenad i Predrag Banovic su od jutros u pritvorskoj jedinici UN u Hagu.

Njihovim dolaskom, u pritvoru u Sheveningenu nalazi se 48 optuzenih za ratne zlocine u ratovima na tlu bivse Jugoslavijen.

Portparol Tuzilastva Florans Artman (Florence Hartmann) rekla je Beti da su srpske vlasti "postupile u skladu sa obavezama prema Tribunalu".

Braca Banovic optuzeni su za zlocine protiv covecnosti progon na politickoj, rasnoj i verskoj osnovi, i za ubijanje i mucenje.

Prema optuznici iz 1995. godine, braca Banovic bili su strazari u logoru Keraterm, jednom od tri najveca logora u opstini Prijedor gde su nasilno zavedene srpske vlasti 1992. godine zatvorile hiljade Muslimana i Hrvata.

Stotine zatvorenih su ubijene, vecina je podvrgnuta fizickom mucenju, a svi su bili drzani u neljudskim uslovima, u atmosferi neprekidnog otvorenog nasilja i straha za zivot, sto je predstavljalo psihicko mucenje i zatvorenima nanosilo mentalne patnje.

U Keratermu je bilo zatvoreno oko 1.000 muslimanskih muskaraca vojnog uzrasta. Dusko Sikirica, Damir Dosen i Dragan Kolundzija, kojima se od marta sudilo za zlocine nad Muslimaima u logoru Keraterm, priznali su pred kraj sudjenja i njima ce u utorak biti izrecene kazne.

Na tom sudjenju svedoci, zrtve iz Keraterma, cesto su pominjali Nenada i Predraga Banovica kao izuzetno surove strazare.

Za zlocine u logoru Keraterm optuzeni su i Dusan Fustar i Dusko Knezevic, zvani Duca, obojica iz Prijedora. Fustar je, prema optuznici, bio komandir smene logorske straze, a Knezevic je slobodno ulazio u logor i ubijao i mucio zatvorene.

Fustar i Knezevic su na slobodi.

Knezevic je optuzen i za zlocine u logoru Omarska, najvecem logoru u Prijedoru.

Za ubijanje i mucenje Muslimana i Hrvata u logoru Omarska 2. novembra osudjeni su Miroslav Kvocka, Dragoljub Prcac, Milojica Kos, Mladjo Radic i Zoran Zigic, koji je kao i Knezevic ulazio u logore u Prijedoru i ubijao i sadisticki se izivljavao nad zatvorenima.

Komandant logora Omarska Zeljko Meakic je na slobodi. On je optuzen za genocid. Na slobodi je Momcilo Gruban, zvani Ckalja, koji je, prema optuznici, bio komandir straze.


 © www.prijedor.ba - 79101 Prijedor, Bosna i Hercegovina